Özellikler
Bölümler Hakkında
Detaylı Bilgi Edinin
Çocuk Gelişimi Bölümü Nedir?
Çocuk gelişimi bölümünün amacı, çocukların doğumundan itibaren yasal olarak yetişkin sayıldıkları 18 yaşına gelene kadar gelişim alanlarını destekleyen, aileye ve topluma hizmet sunan çocuk gelişimi uzmanı yetiştirmektir. Çocukların gelişim alanları zihinsel, sosyal ve duygusal olarak özetlenebilir. Çocuk Gelişimi Bölümü, çocukların gelişim gereksinimlerinin saptanmasını amaçlayan eğitim programıdır.
Çocuk Gelişimi Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?
Çocuk Gelişimi, iki yıllık ön lisans ve dört yıllık lisans bölümü olarak eğitim verir. Hem ön lisans hem de lisans programının bölüm isimleri aynıdır. Çocuk Gelişimi 2 yıllık taban puanları üniversiteden üniversiteye göre farklılık gösterir. Türkiye’de çocuk gelişimi ön lisans programı bulunan üniversite sayısı oldukça fazladır. Çocukların zihinsel başta olmak üzere sosyal ve duygusal alanlarda da desteklenmesi amacıyla eğitim veren lisans ve ön lisans programları çeşitli üniversitelerde mevcuttur. Çocuk Gelişimi 4 yıllık taban puanları da üniversiteye göre değişkenlik gösterir.
Çocuk Gelişimi Bölümü Dersleri Nelerdir?
Çocuk Gelişimi lisans ve ön lisans bölümlerinde ders içerikleri benzerdir. Ancak dört yıllık bölüm daha kapsamlı dersler sunar. Lisans programında ilk yıl öğrenme ve öğretme teknikleri üzerine dersler işlenir. İkinci yılda ise çocukların fiziksel ve motor gelişimi hakkında bilgiler içeren dersler ağırlıktadır. Bu derslerde aynı zamanda oyun ve oyun materyalleri öğretilir. Programın üçüncü yılında okul öncesi eğitime ağırlık verilir. Üçüncü yılda, çocuk hakları ve çocuk hukuku alanlarında detaylı bir program hazırlanır. Programın son yılında ise, risk altında bulunan çocukların eğitimleriyle ilgili dersler işlenir. Bu derslerde ilkokula hazırlık ve gelişim kuramları konularına ağırlık verilir. Bu bölümde dört yıl boyunca verilen dersler genel olarak şu şekilde sıralanabilir:
- Hasta Çocukların Gelişimi ve Eğitimi
- Çocuk Eğitiminde Alan Çalışmaları
- Çocukları Tanıma, Değerlendirme
- Çocuklar ile Oyun
- İlk Yardım
- Çocuklarda Eğitim Felsefesi
- Çocuk Ruh Sağlığı
- Psikoloji
- Anatomi
- Anne ve Çocuk Beslenmesi
- Fiziksel Büyüme-Motor Gelişim
- Bilişsel Gelişim ve Dil Gelişimi
- Aile Danışmanlığı
Bu derslerin haricinde uygulamalı eğitimler de yer alır. Bu eğitimlerde yuva ve anaokulu pratiği gibi staj programları vardır. Bu programlarla öğrencilere deneyim kazandırılması amaçlanır. Sekiz yarıyıllık eğitim programını tamamlayarak mezun olan öğrenciler, ”çocuk gelişim uzmanı” olarak kariyerine başlar. Çocuk Gelişimi taban puanları her yıl farklılık gösterir. Çocuk Gelişimi Bölüm puanları da üniversitelere göre her yıl değişiklik göstermektedir. İki yıllık ön lisans programını bitiren öğrenciler, Dikey Geçiş Sınavı (DGS)’nda başarı sağlayarak Çocuk Gelişimi ve Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümlerinde lisans programını tamamlayabilir.
Çocuk Gelişimi Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?
Çocuk Gelişimi Bölümü mezunları, çocuk gelişim uzmanı unvanı ile görev alır. Çocuk Gelişimi mezunu ne iş yapar sorusu kısaca şu şekilde açıklanabilir; çocukların, okul öncesi ve okul çağlarındaki gelişim düzeylerini desteklemek ve gelişimlerini sağlamak için çalışmalarını sürdürür. Çocuklar için özel olarak destekleyici eğitim programları hazırlar. Bunun yanı sıra eğitimsel çevre düzenlemesi yapma, uygun programı uygulama ve denetleme görevleri de vardır. Bu programların çocuk ve aileye katkı sağlayıp sağlamadığını kontrol eder. Çocuk gelişim uzmanları bu kontrollerin ardından yeni düzenlemeler yapma görevini de üstlenir. Bunun yanı sıra çocuk eğitimi ve gelişimi alanında hizmet veren kurum ve kuruluşlara danışmanlık da yapar. Uzmanların bir başka sorumluluğu ise toplumu bu konularla ilgili bilinçlendirmektir.
Çocuk gelişim uzmanları; çocukların bilgi, beceri, tutum ve davranışlarını gözlemler. Hangi yaş grubundaki çocukların nasıl bir davranış sergileyeceğiyle ilgili raporlar hazırlar ve bilgilendirme yapar. Bunun yanı çocukların gelişimini fiziksel, zihinsel, sosyal ve duygusal olarak gözlemler. Çocuk gelişimi uzmanı olmak ve bu görevleri üstlenmek isteyen kişiler bu bölümü tercih ederek eğitim programına dahil olabilir.