Özellikler
Bölümler Hakkında
Detaylı Bilgi Edinin
Nükleer Enerji Mühendisliği Bölümü Nedir?
Nükleer Enerji Sistemleri Mühendisliği, nükleer mühendislik alanında eğitim veren bir bölümdür. Nükleer Enerji Mühendisliği nedir sorusuna; enerji sistemleri, programlama, ısı aktarımı, kontrol, sayısal yöntemler, akışkan mekaniği, modelleme, simülasyon ve malzeme alanlarında nitelikli mühendisler yetiştiren bir bölümdür cevabı verilebilir. Nükleer Enerji Mühendisliği bölümünde bu alana dair akademik düzeyde eğitimler verilir. Bu bölüm aracılığıyla kişiler nükleer enerji kaynakları alanında uzmanlaşır. Nükleer enerji kaynakları bölümünün amacı; nükleer enerji teknolojilerini bölüm öğrencilerine öğretmek ve nükleer enerji alanında uzman eleman yetiştirmektir.
Nükleer Enerji Mühendisliği Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?
Nükleer Enerji Mühendisliği lisans düzeyinde eğitim veren bir bölümdür. Eğitim süresi 4 yıldır. 4 yıl içerisinde alana dair bilgiler en detaylı şekilde öğrencilere öğretilir. Nükleer Enerji Mühendisliği olan üniversiteler arasında bir yıl hazırlık eğitimi veren üniversiteler de yer alır. 4 yıllık mühendislik eğitimi süresince eğitimler teorik ve uygulamalı pek çok farklı dersi kapsar. Eğitim sürecinin ilk yılı mühendislik çizimine ağırlık verilir ve öğrencilere çizim yapmak için gerekli bilgiler öğretilir. Eğitimin ikinci yılında ise mühendislik mekaniği üzerine dersler verilir. Üçüncü yılında mesleki ve uygulamalı dersler üzerine durulur. Daha çok numerik analiz konusundaki çalışmalara ağırlık verilir. Son yıl ise nükleer reaktör teorisi alanında detaylı eğitimler verilir.
Nükleer Enerji Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?
Nükleer Enerji Mühendisliği dersleri, nükleer enerji kaynakları üzerinedir. Bu bölümde verilen belli başlı dersler ise şu şekildedir:
- Mühendislik Matematiği
- Mühendislik Çizimi
- Bilgisayar Programlama
- Mühendislik Mekaniği
- Atom ve Radyasyon Fiziği
- Malzeme Bilimi
- Numerik Analiz
- Termodinamik
- Nükleer Mühendislik
- Akışkanlar Mekaniği
- Nükleer Yakıt Çevrimi
- Nükleer Reaktör Teorisi
- Nükleer Reaktör Analizi
- Radyasyon Algılama ve Ölçme
- Nükleer Yakıt ve Malzeme
Bölümün temellerinin oluşması için bu dersler alınması zorunlu derslerdir. Bunun dışında öğrencilere seçmeli ders hakkı da sunulur. Nükleer Enerji Mühendisliği sıralaması üniversiteden üniversiteye farklılık gösterir. ÖSYM tarafından düzenlenen üniversite sınavına giren öğrenci sayısı ve bölüm kontenjanları da sıralamanın her yıl değişmesine sebep olur.
Nükleer Enerji Mühendisliği Mezunu Ne İş Yapar?
Eğitimlerin ardından mezun olan bireyler “Nükleer Enerji Mühendisi” olarak tanımlanırlar. Nükleer Enerji Mühendisi ne iş yapar sorusuna yanıt verirken bu alanda gerçekleştirilen çalışmalardan söz etmek doğru olacaktır. Nükleer enerji mühendisi, nükleer enerji kaynakları üzerine çalışmalar ve araştırmalar yapar. Mezun olan bireyler gerek uluslararası enerji şirketlerinde gerekse AR-GE çalışmaları yürüten şirketlerde çalışabilir. Bu alanlarda sadece nükleer enerji mühendisi olarak değil aynı zamanda “Enerji Uzmanı” olarak da tanımlanırlar.