Özellikler
Bölümler Hakkında
Detaylı Bilgi Edinin
Ortez ve Protez Bölümü Nedir?
Ortez ve Protez bölümü, üniversitelerin lisans programında yer alan sağlık teknikerliği bölümüdür. Bu bölümün amacı; ortopedik ya da nörolojik hastalığı olan veya ortopedik alanda engeli bulunan kişilerin ihtiyaç duydukları cihazları yapan sağlık profesyonelleri yetiştirmektir. Bu bölüm, cihazları yapan personellerin yanı sıra ortopedi ve protez alanında tasarlama becerisi gelişmiş, medikal ürünler üreten firmalarda çalışabilecek donanımda sağlık personelleri de yetişir. Ortez ve Protez bölümü; insan üzerindeki anatomik yapıya ve fizyolojik işleyişe hakim, ortopedik ve nörolojik hastalıklar konusunda eğitim almış ve travma psikolojisine hakim sağlık personelleri yetiştirmek üzere eğitim vermektedir. Bölüm öğrencileri, atölye çalışmaları ile el işçiliği becerilerini geliştirip protez yapımını öğrenirler. Aynı zamanda bilgisayar üzerinden çizimler yaparak model tasarımı dersi alırlar. Bu sayede planlama yeteneği kazanırlar. Tüm bu yönleriyle bölüm, sağlık alanında ihtiyaç duyulan bir alandır. Bu bölümü başarıyla bitirip mesleğini icra eden kişiler, fonksiyonel özellikte ortopedik protezler yapan teknikerler olurlar.
Ortez ve Protez Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?
Her üniversitenin Ortez ve Protez taban puanları farklılık göstermektedir. 4 yıllık Ortez-Protez taban puanları ile 2 yıllık Ortez-Protez bölümü taban puanları birbirinden farklıdır. Toplamda 4 yıllık eğitimi başarıyla tamamlayan kişiler bu bölümden diploma almanın yanı sıra “Ortotist-Prostetist” unvanını da kazanır. Sınava giren kişi sayısına ve kontenjanlara bağlı olarak değişen Ortez ve Protez sıralaması yeterli olan öğrenciler bu bölümü tercih edebilirler.
Ortez ve Protez Bölümü Dersleri Nelerdir?
4 yıllık bölümünde öğrencilerin mezuniyet için başarıyla tamamlaması gereken derslerin listesi şu şekildedir:
- Anatomi
- Yabancı Dil
- Türk Dili
- Teknik Resim
- Bilgisayar Programlama
- Fizik
- Fizyoloji
- Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
- Kimya
- İş Sağlığı ve Güvenliği
- Ortez Bilimi
- Fizyoterapi ve Rehabilitasyon
- Ortopedi ve Amputasyon Cerrahisi
- Protez Bilimi
- Malzeme Bilgisi
- Mekanik ve Biyomekanik
- Kinezyoloji
- Biyoelektrik
- Biyomedikal Alanda Mevzuat
- Ortez Klinik Uygulama
- Protez Klinik Uygulama
- Bitirme Projesi
Ortez ve Protez Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?
Bu meslek alanı, yardımcı gereçleri son teknoloji ile tasarlayan ve üretimini gerçekleştiren sağlık teknikerlerinin yetiştiği meslek dalıdır. Bölüm mezunları genellikle hastaneler ve protez cihaz üreten yerlerde çalışırlar. Ortopedik Ortez ve Protez ne iş yapar sorusunu cevaplayabilmek için bu alanda çalışan kişilerin görevlerini incelemek gerekir. Bu görevler şu şekilde sıralanabilir:
- Alçı modeli hazırlamak,
- Protezlerin tamirini ve kontrolünü yapmak,
- Hastaya protez hakkında gerekli bilgileri vermek,
- Protezi imal etmek ve yapım aşamasında görev almak,
- Yardımcı cihazları kullanıma uygun hale getirmek,
- Medikal ürünler için hijyenik ortam sağlamak,
- Doktor ile birlikte alçı sargısı yapabilmek,
- Tasarlanan protezleri ölçüsüne göre üretmek,
- Protezle ilgili fiziksel sıkıntısı bulunan kişilere yardımcı olmak.
Ortez ve Protez Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?
Bölümde lisans eğitimini tamamlayan kişiler, ortez-protez atölyesi bulunan devlet hastanelerinde veya özel hastanelerde çalışabilirler. Bunun yanı sıra aynı atölyeye sahip üniversitelerde de iş bulabilirler. Lisans bölümü mezunları, biyoteknolojik üretim yapan firmalarda satış, pazarlama ve AR-GE gibi alanlarda iş bulma fırsatına sahip olur. Bu alanda yüksek lisans mezunları üniversitelerde lisansüstü, lisans ve ön lisans kadrolarında akademik personel olarak da çalışabilir. Kısaca özetlemek gerekirse bölüm mezunları;
Rehabilitasyon Merkezleri,
Özel Hastaneler,
Kendi Atölyeleri,
Kamu Hastaneleri,
Protez Cihazlar Üreten Fabrikalar,
Üniversite Hastaneleri,
Protez cihaz satışı yapan mağazalarda çalışabilir.