+90 553 542 66 56

ortaasyaposta@gmail.com

Bizi Takip Edin :

Sıkça Sorulan Sorular

İkamet İzni
Sıkça Sorulan Sorular

Yabancılar; sınır kapılarından, geçerli pasaport veya pasaport yerine geçen bir belgeyle, belge kontrolünden geçtikten sonra giriş-çıkış işlemi yapabilir. Ancak 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren; vize, vize muafiyeti veya ikamet izin süresinin bitiminden itibaren en az altmış gün süreli pasaport veya pasaport yerine geçen belgesi olmayanların girişlerine izin verilmeyecektir.

Kapsamlı kontrol işlemi, ülkeye giriş koşullarının ayrıntılı olarak kontrolünü ifade eder. Bu kontrolde Türkiye’ye girişlerine izin verilmeyecek kişilerin belirlenmesi temel amaçtır. Bu çerçevede, yabancının durumundan ve belgelerinden şüphe duyan giriş işlemlerinden sorumlu kolluk görevlisi, yabancıyı kapsamlı kontrol işlemine tabi tutabilecektir. Kapsamlı kontrol işlemi, idari gözetim işlemi olmayıp başta belge kontrolü olmak üzere ülkeye giriş koşullarının ayrıntılı olarak kontrolünü ifade eder. Kontrol işlemi, en fazla dört saat içinde tamamlanır, şayet dört saatlik süre aşılacaksa yabancının rızası aranır. Kapsamlı kontrol süresi içinde yabancı, ülkesine dönebilir ya da işlemlerin sonuçlanmasını bekleyebilir. Kapsamlı kontrol işlemi, pasaport kontrol noktasına yakın ayrı bir mahalde gerçekleştirilir

6458 sayılı Kanunun 7 nci maddesi kapsamında olanlar Türkiye’ye girişlerine izin verilmeyecek kişilerdir.

Vize muafiyeti hükümleri saklı kalmak kaydıyla, Türkiye’de doksan güne kadar kalacak yabancıların vatandaşı oldukları veya yasal olarak bulundukları ülkedeki konsolosluklardan amaçlarına uygun vize alarak gelmeleri gerekmektedir.

Vize başvuruları yabancının vatandaşı olduğu veya yasal olarak bulunduğu ülkedeki konsolosluğa yapılır.

Vizeler; a) Sahteciliğe konu olduğunun tespiti, b) Üzerinde silinti, kazıntı veya tahrifat yapıldığının anlaşılması, c) Vize sahibinin Türkiye’ye girişinin yasaklanması, ç) Yabancının suç işleyebileceği yönünde kuvvetli şüphe bulunması, d) Pasaport veya pasaport yerine geçen belgenin sahte olması veya geçerliliğinin sona ermesi, e) Vize veya vize muafiyetinin amacı dışında kullanılması, f) Vizenin verilmesine temel olan şartların veya belgelerin geçerli olmadığının anlaşılması, hâllerinde, vizeyi veren makamlar veya valiliklerce iptal edilir.

Bu yabancılar, 4817 sayılı Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanunun Uygulama Yönetmeliğinin 55 inci maddesinde düzenlenen çalışma izni muafiyeti kapsamında gelenler hariç olmak üzere, vize süreleri yeterli ise ayrıca ikamet izni almazlar.

Vize talebi reddedilen ya da Kanunun 16. maddesi uyarınca vizesi iptal edilen yabancılara, yapılan işlem tebliğ edilir. Vize başvurusunun reddine itiraz öncelikle vizeyi reddeden temsilciliğe yazılı olarak müracaatla yapılmaktadır. Herhangi olumlu bir yanıt alınamaması halinde, itiraz için yargı yoluna başvurmak mümkündür.

Türkiye’de vize süresinden veya vize muafiyetinin sağladığı süreden fazla kalacak yabancıların ikamet izninin sağlanması, böylece vizenin veya vize muafiyetinin daha çok turistik ziyaretleri içine alacak şekilde yabancılara sağladığı avantajın amacı dışında kullanılmasının önüne geçilmesi amaçlanmıştır. Bu çerçevede 180 günde 90 gün kalma süresini tamamlamış yabancıların ülkemizde bu süreden daha fazla kalmalarını istemeleri durumunda, şartlarını taşıdıkları ikamet izni çeşitlerinden birine başvurmaları ve ikamet izni almaları esastır.

Yüz seksen günde doksan gün’ hükmünün uygulanması, vize uygulamasına tabi yabancılar için geçerli olduğundan, aşağıda belirtilen yabancılar bu uygulamanın kapsamı dışındadırlar: a) Geçerli ikamet ya da çalışma izni bulunanlar b) İzin almak suretiyle Türk vatandaşlığından çıkanlar( mavi kart sahibi kişiler) c) Türkiye Cumhuriyeti’nin taraf olduğu ikili veya çok taraflı anlaşmalarla ikamet izninden muaf tutulanlar (NATO kuvvet unsurları gibi) 4 / 23 ç) Türkiye’de görevli diplomasi ve konsolosluk resmi memurları ile bunların eşleri ve bakmakla yükümlü oldukları çocuklarıyla sınırlı olmak üzere, ailelerinden Dışişleri Bakanlığınca bildirilenler (bu kişiler durumlarını gösteren belge taşırlar) d) Uluslararası kuruluşların Türkiye’deki temsilciliklerinde çalışan ve statüleri anlaşmalarla belirlenmiş olanlar (bu kişiler durumlarını gösteren belge taşırlar) e) “Vatansız kişi kimlik belgesi” sahipleri f) “Uluslararası koruma başvuru kayıt belgesi” olanlar g) “Uluslararası koruma başvuru sahibi kimlik belgesi” sahipleri ğ) “Uluslararası koruma statüsü sahibi kimlik belgesi” sahipleri

Türkiye’de 180 günde 90 gün kalma süresini tamamlamış yabancılardan sınır kapılarımıza gelmiş olanlardan ülkemize girişine mani başka bir husus yoksa giriş tarihinden itibaren ikamet izni almak üzere on gün (10) içinde yaşadıkları ildeki Yabancılar Şube Müdürlüklerine başvurmayı kabul ettiklerini beyan etmeleri kaydıyla girişine izin verilmektedir. Bu çerçevede kendisine verilen matbu formda belirtilen hususları kabul eden yabancılar için genel hükümler çerçevesinde giriş işlemlerine başlanmaktadır.

On gün içerisinde ikamet iznine müracaat etmeyenler, giriş tarihinden itibaren ikamet izni ihlali yapmış sayılacaklardır.

E-vize, daha önce sınır kapılarında “bandrol” veya “kaşe” ile verilen vizelerin yerini almaktadır. Başvuru sahipleri www.evisa.gov.tr adresinden gerekli bilgileri girmek ve ödemelerini kredi kartı ile yapmak suretiyle vizelerini elektronik olarak alabilmektedir. Başvurunun başarıyla tamamlanmasının ardından e-vizeler kişinin e-posta adresine gönderilmekte olup; başvuru sahipleri e-vizelerin çıktısını alarak havayolları ve gümrük 5 / 23 yetkililerine göstermeleri ve seyahatlerinin sonuna kadar muhafaza etmeleri gerekmektedir. Detaylı bilgi için www.mfa.gov.tr adresi ziyaret edilebilir.

İletişim Bilgileri

Destek Bağlantıları

Hakkımızda


SSS


Hizmetlerimiz

Üniversite Başvurusu


Oturma izni


Çalışma İzni


Sağlık Sigortası